Složení výrobku: kardamom obecný 100%.
Aroma: má velmi jemné, nasládlé ostré aroma, ve kterém lze najít směs citronu, kafru a bergamotu. Kardamom patří k nejstaršímu a nejcennějšímu koření světa hned po šafránu a vanilce. Historie kardamomu sahá 5000 let zpět. Ve všech arabských zemích se kardamom přidává do kávy, kde si páni od něj slibují afrodiziační účinky.Hnědý kardamom není pravý a nelze ho s pravým ani srovnávat co se týče jak chuti, tak i léčivých účinků. Nejcennější je zelený kardamom z Malabárského pobřeží. Tento je i náš, protože zelený kardamom jsou plody a ta tmavá zrna jsou semena téže rostliny.
Kardamom při působení v tělesné oblasti:
je doporučován při bolestech žaludku a nadýmání, podporuje chuť k jídlu, povzbuzuje krevní oběh, hospodaří s hormony a látkovou výměnou. Pomáhá při nadýmání, zmírňuje křeče. Žvýkání semen osvěžuje dech a zkrášluje hlas. Obsažené enzymy pomáhají zahnat kocovinu z prohýřené noci. Je považován za afrodiziakum. Dokonce prý eliminuje jedovatost kofeinu. Kardamomové mléko harmonizuje hormonální rovnováhu.
Na sklenici teplého mléka se dá čerstvě rozdrcený obsah jedné kardamomové tobolky a lžíce medu, vše se dobře promíchá a denně se pije jedna sklenice.
Kardamom při působení v duševní oblasti:
kardamom je vynikajícím prostředkem při problémech, které mají něco společného s vlastním já. Někdy máme potíže sami se sebou, a každý si již někdy myslel: co jsem to zas udělal?, nebo: jak jsem mohl udělat něco takového, to jsem přece nemohl být já. Je normální, že člověk sám se sebou někdy nesouhlasí, existují však lidé, kteří se sami se sebou neustále hádají, nemají se rádi a nedokážou se akceptovat. V tomto případě je kardamom nejvhodnějším kořením. Kardamom je prostředkem, který vytváří v duši i duchu optimální podmínky pro správné oceňování a uvědomění si sebe sama. Pomáhá člověku získat nutný vztah (lásku) k sobě samému a hodnotit se pozitivněji. Díky kardamomu se daří oddělit povrchní podvědomé vrstvy výchovy od skutečné osobnosti, což vede k jasnějšímu náhledu na sebe sama a představuje důležitý krok na cestě k sebepoznání.
Kardamom v kuchyni:
kardamom nejlépe rozvine své aroma orestovaný bez tuku na pánvy s nepřilnavým povrchem. Do jídel se přidává na začátku vaření, neboť vysoké teploty pomáhají rozvinout jeho chuť. Hodí se na chutné koláče a pečivo, do uzenin, masitých, drůbežích nebo rybých pokrmů, ale i do ovocných kompotů, mléčných dezertů či pudinků. Je součástí i bylinných likérů. Můžeme použít i do svařeneho vína. V orientu je používán do čaje a kávy.
Už jste vyzkoušeli?
KARDAMOMOVÝ ČAJ
v hmoždíři lehce roztlučte dvanáct zelených kardamomových tobolek, přelijte asi 1,5 l horké vody, vložte pomerančovou kůru anechejte asi deset minut louhovat. Potom přidejte dvě až tři polévkové lžíce ceylonského čaje a podle chuti nechejte louhovat dalších tři až pět minut. Sceďte a podávejte s cukrem a mlékem.
LEDOVÝ KARDAMOMOVÝ ČAJ
ochlazený kardamomový čaj smíchejte v poměru dva ku jedné s čerstvě vymačkanou pomerančovou nebo citronovou šťávou. Sklenici naplňte asi do jedné třetiny roztlučeným ledem, přidejte dvě polévkové lžíce hnědého cukru a přelijte směsí kardamomového čaje a ovocné šťávy.
Dle současné legislativy EU u bylinek, bylinných produktů a koření nesmíme uvádět podrobnější informace, které by mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin – byť se ony bylinky nebo koření používají stovky let a pomohly miliónům lidí. Nesmíme již uvádět ani vědeckými výzkumy prokázané účinky bylin, pokud se nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný lék.
Vše výše uvedené tedy není možné považovat za lékařské tvrzení. Jedná se o obecné domněnky, či jakým způsobem se dříve koření užívalo. Podotýkáme, že účinky námi nabízeného koření (tedy ani tohoto), nebyly vědecky testovány.
Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.